Informele verwantschapszorg lijkt de meest toegepaste en betaalbare manier in Sub-Sahara Afrika om kinderen op te vangen. Informele verwantschapszorg wordt als een oude culturele traditie beschouwd. Het houdt in dat de zorg voor kinderen de verantwoordelijkheid is van de uitgebreide familieleden en de bredere gemeenschap. Deze manier van zorg is de afgelopen jaren onder druk komen te staan door politieke, economische en sociale omstandigheden.
In Uganda is onderzocht hoe de informele verwantschapszorg door jongeren wordt ervaren. Uit de analyse kwamen vier belangrijke kenmerken naar voren. Ten eerste dat deze zorg de armoede kan verzachten en dat er beter met plotselinge tegenslagen omgegaan kan worden. Ten tweede helpt het om scholing en inkomen te garanderen. Ten derde gaven de jongeren aan dat er binnen de families ruzies kunnen ontstaan die met elkaar opgelost moeten worden. Ze moeten dus van jongs af aan met aanpassingen en veranderingen in sociale relaties leren omgaan. Tot slot kan informele verwantschapszorg voor veiligheid en zekerheid zorgen, maar tegelijkertijd kunnen er ook bedreigingen voor de veiligheid ontstaan.
De onderzoekers stellen dat er meer steun nodig is voor kinderen in de informele verwantschapszorg. Deze steun moet zich richten op het individu en moet rekening houden met de cultuur. Voorbeelden zijn het ontwikkelen van gemeenschapsnetwerken en plekken waar kinderen en verzorgers advies kunnen krijgen.
Het onderzoek is hier te lezen.