Kinderen en jongeren die in alternatieve zorg hebben geleefd, vormen een kwetsbare groep. Hoewel de meeste zorgverlaters een verhoogd risico hebben op verschillende problemen, laten sommige jongeren positieve resultaten zien waarmee ze veerkracht tonen.
Onderzoekers van de Universiteit van Zagreb hebben onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in weerbaarheidsfactoren van jongeren die een succesvolle overgang naar een zelfstandig leven hebben gehad nadat zij in alternatieve zorg verbleven.
Aan de hand van interviews zijn twee vragen onderzocht:
- Wat zijn de positieve uitkomsten van zorgverlaters?
- Wat zijn de persoonlijke sterke punten en omgevingsfactoren die bijdragen aan het overwinnen van obstakels en moeilijkheden bij zorgverlaters?
Uit het onderzoek kwamen drie overkoepelende positieve uitkomsten. Ten eerste de verscheidenheid aan ervaringen uit de zorg. Ten tweede de successen in het leven, waarbij kan worden gedacht aan het behalen van diploma’s en het vinden van werk. Tot slot is de ontwikkeling van een levensperspectief een positieve uitkomst. Dit levensperspectief uit zich vooral in het plannen van onderwijs.
Vier onderwerpen resulteerden uit de vraag wat de persoonlijke sterke punten en omgevingsfactoren waren bij het overwinnen van moeilijkheden. Ten eerste de hulpbronnen uit de alternatieve zorg. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel van verbondenheid met mensen met vergelijkbare levensverhalen of het leren van extra activiteiten die in de zorg werden aangeboden. Ten tweede het zelfconcept wat tot uiting komt in zelfacceptatie, zelfvertrouwen en trots zijn op jezelf. Ten derde werden meerdere persoonlijke kenmerken genoemd waaronder sociale vaardigheden, doorzettingsvermogen en gebruikte coping strategieën. Tot slot wordt sociale hulp gezien als een belangrijke omgevingsfactor. Hierbij gaat het om steun van bijvoorbeeld broers/zussen maar ook van de opvoeders en andere kinderen in de alternatieve zorg.
Het onderzoek benadrukt het belang van de ontwikkeling van programma’s voor empowerment en betere sociale ondersteuning voor jongeren uit alternatieve zorg.
Klik hier om het gehele onderzoek te lezen.