Het project ’The Uganda Care Leavers’ steunt zorgverlaters en geeft hen de kans om hun perspectieven en ervaringen te delen. 264 Ugandese zorgverlaters zijn geïnterviewd over hun ervaringen vóór ze opgevangen worden, tijdens de residentiële zorg, en na het verlaten van de zorg.
Een aantal conclusies uit het rapport:
- De situaties van kinderen voor, tijdens en na de residentiële opvang verschillen sterk.
- Veel deelnemers aan het onderzoek stelden minimaal betrokken te zijn in de besluitvorming over het zorgverlaten. Het tekort aan voorbereiding maakte het onafhankelijk worden een negatieve ervaring.
- De kwaliteit van opvangcentra wat betreft voedsel, onderwijs en materiële voorzieningen had weinig invloed op de capaciteit van de zorgverlater om onafhankelijk in de samenleving te functioneren.
- Zorgverlaters die opgroeiden in kinderdorpen, ervaarden een groot verschil met de werkelijkheid buiten de dorpen. Het tekort aan familie- en gemeenschapscontacten, met het verschil tussen de (westerse) cultuur en toekomstperspectieven versus de realiteit buiten de dorpen, zorgde voor veel moeilijkheden.
- De gevolgen zijn: weinig toegang tot onderwijsmogelijkheden, werkloosheid, sociale uitsluiting en culturele ontwrichting. Het gemis van contacten en opvolgende zorg verergert de situatie voor de zorgverlaters.
- Een goede transitie naar leven in de samenleving vraagt goed geplande voorbereiding en blijvende steun. Op het moment bestaat er in Uganda geen beleid omtrent nazorg voor zorgverlaters. De begeleiders van zorgverlaters zijn te slecht uitgerust om te zorgen voor een goede transitie.
Voor meer (achtergrond)informatie en de aanbevelingen, zie het rapport.