Doordat er steeds meer jongeren bijkomen in het Midden Oosten, neemt ook het gebruik van internet toe. Facebook, Youtube; ook in de Arabische wereld maken jongeren gretig gebruik van sociale media.
Tot vorig jaar ging dat nog redelijk makkelijk, zonder al teveel censuur. Echter, sinds de onlusten rond de presidentsverkiezingen in Iran letten de dictatoriale regimes in het Midden Oosten beter op. De foto’s van de demonstraties, mishandelingen, het politiegeweld en met name de dood van de jonge Iraanse vrouw waren te zien voor miljoenen kijkers in het Westen. Maar sociale media worden ook gebruikt om politiegeweld in Egypte aan de kaart te stellen, of corruptie in Marokko te laten zien.
Betekent dit dat je social media ook voor gerichte doeleinden, zoals democratisering of emancipatie van vrouwen, zou kunnen gebruiken?
Mona Eltahawy is journalist, columnist en een internationaal bekend spreker over Arabische en Islamitische thema’s. Op 6 oktober verzorgt zij de Globaliseringslezing in Amsterdam. Op 5 oktober is zij alvast in Nijmegen en bieden LUX en Elan de gelegenheid om met haar in gesprek te treden.
Volgens haar kunnen sociale media een belangrijke bijdrage leveren aan de emancipatie van gemarginaliseerde groepen, zoals vrouwen en minderheden. Hoe kijkt zij naar de mogelijkheden die social media bieden voor de democratisering in de moslimwereld? Zouden we een weerwoord moeten bieden aan de propagandaprogramma’s van regimes in Iran en Saoedie-Arabië? Een soort Radio Free Europe, maar dan op Youtube? Of zijn de onderdrukten in de moslimwereld mans genoeg om dit zelf op te pakken?
Deelname aan het programma komt o.a. van Rob Vreeken, auteur van ‘Baas in eigen boerka’ en Raymond Jansen, auteur van ‘De kleine Twitter for dummies’. Gespreksleiding is in handen van Godelieve van Heteren, international development specialist/coordinator Erasmus Global Health Initiative.
I.s.m. Elan Expertisecentrum voor integratie, emancipatie en participatie.
Dinsdag 5 oktober, aanvang 20.00uur, locatie LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen, entree 5 euro, reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX). Meer info op
Let op: de voertaal van dit programma is Engels.