Nieuwe stap binnen EU in strijd tegen kinderhandel

Herziene EU-richtlijnen tegen mensenhandel

Op 23 april 2024 heeft het Europees Parlement de herziene EU-richtlijnen tegen mensenhandel aangenomen. Hiermee is een cruciale stap gezet in de strijd tegen kinderhandel. 

Uit recent onderzoek blijkt dat 15% van de slachtoffers van mensenhandel in Europa kinderen zijn. De herziene richtlijnen versterken de maatregelen om kinderhandel te voorkomen en aan te pakken. 

De richtlijnen geven prioriteit aan ondersteuning van slachtoffers waarbij een kindvriendelijke aanpak wordt gehanteerd. Daarnaast zijn lidstaten verplicht gesteld om een voogd of vertegenwoordiger voor het kind aan te stellen. Hiermee voldoen de richtlijnen meer aan het vooropstellen van het belang van het kind. 

Ook wordt benadrukt dat kinderen in institutionele zorg zeer kwetsbaar zijn voor mensenhandel. Landen worden aangemoedigd om specifieke plannen te ontwikkelen om mensenhandel te voorkomen, ook voor kinderen in institutionele zorg.

De goedkeuring van de vernieuwde richtlijnen tegen mensenhandel is een belangrijke mijlpaal in de versterking van het systeem voor kinderbescherming in de gehele Europese Unie. 

Meer lezen? Klik hier  (https://eurochild.org/news/the-revised-eu-anti-trafficking-directive-strengthen-measures-to-protect-child-victims/)

fullsizeoutput_9cd fullsizeoutput_9cd