Onderzoek naar klimaatverandering en de zorg voor kinderen in Kenia

UNICEF & Changing The Way We Care

Met stijgende temperaturen, droogte, onvoorspelbare regenval en toenemend verlies van de biodiversiteit heeft klimaatverandering nu al gevolgen voor ecosystemen in het oosten en zuiden van Afrika. Deze gevolgen zijn vooral voelbaar voor gemeenschappen die daarvan afhankelijk zijn.  

In Kajiado County in Kenia hebben gemeenschappen hun veestapels flink zien afnemen wat leidt tot armoede en honger. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat dit ook effect heeft op het welzijn van kinderen. Tot op heden is het effect van klimaatverandering op de zorg voor kinderen nog onderbelicht. 

UNICEF heeft in samenwerking met Changing The Way We Care een case studie uitgevoerd. Aan de hand van negen interviews met kinderen, verzorgers, medewerkers van tehuizen en overheidsmedewerkers hebben ze de relatie tussen klimaatverandering en de zorg voor kinderen onderzocht. 

De studie heeft een kleine steekproef waardoor er geen harde conclusies kunnen worden getrokken. Toch laat de studie staan dat het belangrijk is om te begrijpen hoe klimaatverandering de zorg voor kinderen beïnvloedt en roept het vragen op voor verder onderzoek. De studie bevat interessante quotes die de situatie goed schetsen. 

Het onderzoek is hier (https://bettercarenetwork.org/sites/default/files/2024-03/care_in_the_context_of_drought_in_kenya.pdf) te lezen. 

fullsizeoutput_9c8 fullsizeoutput_9c8