Compassiemoeheid bij zorgmedewerkers in pleeg- en institutionele zorg

Australisch onderzoek naar compassiemoeheid

Er zijn veel aanwijzingen dat medewerkers in de pleeg- en institutionele zorg last hebben van compassiemoeheid. Compassiemoeheid is het gevolg van het overnemen van de emotionele last of pijn van anderen en is vergelijkbaar met een posttraumatische stress stoornis. 

Onderzoekers uit Australië hebben bestaande literatuur onderzocht waarin compassiemoeheid werd onderzocht bij medewerkers die zorgden voor kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Uit de resultaten blijkt inderdaad dat medewerkers in de pleeg- en residentiële zorg symptomen rapporteren die overeenkomen met compassiemoeheid. Ook werden beschermende factoren gevonden die de compassiemoeheid kunnen verminderen, waaronder supervisie en ondersteuning van de medewerkers. 

De onderzoekers benadrukken dat het noodzakelijk is om verder onderzoek te doen op dit gebied met grotere steekproeven en meer medewerkers uit verschillende landen en instellingen. 

Klik hier (https://bettercarenetwork.org/library/social-welfare-systems/social-service-workforce-strengthening/compassion-fatigue-in-out-of-home-care-workers-a-systematic-review) voor het gehele onderzoek. 

fullsizeoutput_9b0 fullsizeoutput_9b0