De COVID-19 pandemie in Europa heeft grote invloed op economieën, samenlevingen en het dagelijks leven. Eurochild heeft een rapport uitgebracht waarin wordt gereflecteerd op de invloed van de pandemie op kinderen. Het rapport is gebaseerd op informatie die 25 Europese landen tussen februari en september 2020 verzamelden.
In het rapport staat dat de COVID-19 pandemie bestaande problemen heeft versterkt. Er is meer sociale ongelijkheid. Meer families leven in armoede, doordat ouders hun baan hebben verloren. Er is meer ongelijkheid in het onderwijs door de sluiting van scholen. Al deze zaken beïnvloeden de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en hun kansen in het leven. De pandemie laat ook weer zien dat er een gebrek is aan nationaal beleid om armoede binnen gezinnen te verhelpen. Dit vraagt om een multidimensionale aanpak. Daarom roepen Eurochild en haar leden Europese landen op om herstelplannen te maken waarin duidelijk aandacht is voor kinderen. Ook roepen ze op om nationale plannen te maken om armoede aan te pakken. Daarnaast wordt de Europese Unie opgeroepen om landen hierin doelgericht te ondersteunen, onder andere door een zogenaamde ’EU child guarantee’ te implementeren: de garantie dat ieder kind in Europa dat het risico loopt op armoede of sociale uitsluiting, toegang heeft tot gratis gezondheidszorg, gratis onderwijs, gratis voorschoolse educatie, goede huisvestiging en goede voeding.
Van de 25 landen waarin informatie werd verzameld, keken 20 landen ook specifiek naar kinderen in alternatieve zorg. Er werd ingegaan op de invloed van de pandemie op kinderen in alternatieve zorg. Daarnaast werd ingegaan op het vergrootte risico voor kinderen om in alternatieve zorg te worden geplaatst als gevolg van financiële problemen en huiselijk geweld, dat is ontstaan door de pandemie.
Lees het rapport hier. (https://bettercarenetwork.org/sites/default/files/2020-11/2020-Eurochild-Semester-Report.pdf)