#Doing Good: documentaire over de dilemma's rond vrijwilligerswerk

ingevoerd op 16-03-2016

(Bron: #Doing Good - 16 maart 2016)

 

Mark Wijne, kinderrechtenexpert, UNICEF Nederland: “Deze documentaire brengt niet alleen de dilemma’s rond ‘voluntourism’ naar kinderprojecten mooi in beeld, maar weet ook filmisch van begin tot eind te boeien.”

Lotte Ghielen, coordinator Better Care Network Netherlands: ”#doinggood brengt helder in beeld dat het belang van het kind niet automatisch op de eerste plaats staat bij goed bedoeld vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen.”

 

Proefstudie-, open- en studiekeuze adviesdagen. Ze zijn in volle gang. Eindexamenleerlingen oriënteren zich momenteel massaal op hun volgende levensfase. Hoewel doorstuderen een voor de hand liggende keuze is, willen veel van hen eerst op reis. Maar, enkel backpacken is niet genoeg; de wereld moet worden gered!

Vrijwilligerswerk was nog nooit zo populair: je ontwikkelt jezelf én maakt ook nog een verschil. Ieder jaar reizen er daarom wereldwijd 1,6 miljoen vrijwilligers (samen goed voor een omzet van 1,8 miljard euro per jaar) naar verre oorden om “een verschil te maken”. In de afgelopen 10 jaar steeg het aanbod van het aantal vrijwilligersprogramma’s met ruim 800%. Voluntourism is booming business.

Cijfers die vragen en kritiek oproepen, zo bleek de afgelopen tijd (The Guardian, NY Times, Newsweek, Nieuwsuur). Maar waar blijft de ervaring van de locals en de vrijwilligers in dit verhaal? Wat beweegt jongeren om duizenden euro’s te betalen om ”goed te doen”? Wat is de rol van social media hierin? En hoe kijken lokale leeftijdsgenoten hier tegenaan?

 

Kijkje achter de Tinderselfie

Om antwoord te krijgen op deze vragen volgden documentairemakers Loeke de Waal en Steffi Posthumus de 21-jarige Mitchell. In de hoop zichzelf te ontwikkelen en “een steentje bij te dragen”, boekt hij een vrijwilligersreis naar Kaapstad. Eenmaal aangekomen moet hij zijn verwachtingen flink bijstellen: het project is totaal anders dan verwacht, de begeleiding nihil en het effect discutabel.

#doinggood geeft een kijkje achter de “schattige” Facebookfoto’s en Tinderselfies van Westerse jongeren met Afrikaanse kindjes. Zowel vrijwilligers als locals geven in de film kritiek op deze alsmaar groeiende industrie waar goede bedoelingen, hoge verwachtingen, onwetendheid, onkunde, zelfverheerlijking en financiële belangen met elkaar verwikkeld zijn.

De documentaire is goed ontvangen. Ook Quote en RTLZ besteedden aandacht aan de documentaire en zaterdag 19 maart zal journalistiek platform ‘De Correspondent’ een korte versie van #doinggood publiceren. De volledige documentaire (59 minuten), staat ingeschreven voor nationale en internationale filmfestivals.  

 

Bekijk de teaser (https://vimeo.com/149639237) van #Doing Good.

 

DG-logo-wit-blauw-V5 DG-logo-wit-blauw-V5