Impressie MyWorld Event 2014

ingevoerd op 29-10-2014

Op 25 oktober was het weer zover, het MyWorld Event van 2014. De vele enthousiaste bezoekers maakte het ook dit jaar weer tot een succes!

Tijdens het event vond een voorvertoning plaats van de documentaire Last Minute Weeshuis door Karin van Mullem en Arno Rozema, gevolgd door een discussie over vrijwilligerswerk met kinderen door Better Care Network Netherlands.


De film zal officieel 13 november in première gaan. De premiere is inmiddels uitverkocht, maar zie www.lastminuteweeshuis.nl (http://www.lastminuteweeshuis.nl) voor andere vertoningen.

De documentaire schetst een actueel beeld van drie Nederlandse vrijwilligsters die naar Peru afreizen om daar voor korte tijd vrijwilligerswerk in een kinderhuis te gaan doen. Een zaal vol vertegenwoordigers van Particulier Initiatieven (PI) in Nederland en ook van enkele reisorganisaties die dergelijke vrijwilligersreizen aanbieden, reageerden op de film.

Mede doordat de film een genuanceerd beeld biedt van alle betrokkenen bij dit vrijwilligerswerk, ontstond een indringende discussie. Vele PI´s hebben op enigerlei wijze ervaring met steun aan kinderen in kinderhuizen. Ook PI beseffen dat het merendeel van de kinderen in deze huizen geen wees zijn en daarom worden de huizen veelal ook geen weeshuizen meer genoemd. In de film komen de direct betrokken partijen via interviews op meerdere momenten en manieren in beeld: elke vrijwilliger zelf gedurende de gehele periode, de projecteigenaren, en de kinderen van circa acht tot zeventien jaar oud.

Met name vanuit de kinderen was te horen dat zij zich geleidelijk afstandelijk opstellen, omdat er telkens wel weer een nieuwe vrijwilliger komt en je je dus vooral niet te veel aan zo iemand moet hechten. Organisaties die vrijwilligers uitzenden, gaven aan dat het positief bijdraagt aan de ervaringen van de vrijwilligers en het wel degelijk positief is voor de huizen waar zij gaan werken. Als de betreffende vrijwilliger maar voldoende ervaring heeft met kinderen en de kinderhuizen voldoende weten waarvoor zij deze mensen kortdurend, letterlijk werd genoemd huiswerk begeleiding of een taal leren, kunnen inzetten.

Opvallend was dat één van de oudere kinderen noemde dat ze vermoedde dat de vrijwilligers een certificaat verkrijgen, als zij weer terugkeren in hun land van herkomst. Het kwam duidelijk naar voren dat niet alleen Nederland vrijwilligers zendt, maar dit een wereldwijde trend is.

Kortom, een waardevolle documentaire en een zinvolle discussie. Voor iedereen die plannen heeft om als vrijwilliger ´iets met kinderen´ te gaan doen, is deze film beslist een aanrader.

Als Better Care Network Netherlands hebben we eerder dit jaar richtlijnen opgesteld - met als uitgangspunt het belang van het kind - voor zendende en ontvangende organisaties met betrekking tot vrijwilligerswerk met kinderen. Bekijk deze hier (http://www.bettercarenetwork.nl/content/17382/download/clnt/51154_Richtlijnen-vrijwilligerswerk_BCNN_DEF14.pdf)
impressie impressie
impressie impressie