Het Better Care Network NL vanaf 2014

ingevoerd op 17-1-2014

Met het nieuwe jaar zijn er enkele veranderingen in het netwerk waarvan we jullie graag op de hoogte brengen.

Uiteraard blijven we ons ook in 2014 weer inzetten voor kinderen zonder adequate ouderlijke zorg in ontwikkelingslanden. Enkele ontwikkelingen zorgen er echter ook voor dat we onze manier van werken hebben moeten herzien. Enerzijds zien we dat we een deel van onze doelstellingen, met name richting de professionele organisaties, de afgelopen jaren bereikt hebben en zien we de focus steeds meer verschuiven naar een andere belangrijke doelgroep, de particuliere initiatieven. Anderzijds is de financiële druk op een aantal van onze stuurgroeporganisaties in de afgelopen jaren groter geworden. We hebben geprobeerd nieuwe stuurgroepleden te werven, maar het is duidelijk geworden dat dit momenteel niet haalbaar is. Daarom heeft de stuurgroep van BCNN besloten om met een duidelijke focus verder te gaan met het netwerk in 2014 en 2015. Die focus leidt ertoe dat de essentie van wat het Better Care Network is en kan betekenen niet verandert, maar dat we een aantal aanpassingen hebben gedaan in de organisatie ervan:

Kennisoverdracht blijft centraal staan

Coördinatie: Bep van Sloten heeft per 1 januari 2014 afscheid genomen als coördinator van BCNN. Lotte Ghielen heeft het stokje van haar overgenomen na het afgelopen 1,5 jaar als assistent coördinator te hebben gewerkt. De beschikbare tijd voor coördinatie wordt hiermee minder.

Werkgroepen: Tot en met 2013 hebben we gewerkt met verschillende werkgroepen op het gebied van lobby, adoptie, kwaliteit van zorg en alternatieve vormen van zorg. Met uitzondering van de werkgroep kwaliteit van zorg worden de werkgroepen in de huidige vorm opgeheven. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de werkgroepvorm ofwel niet optimaal is gebleken of dat de werkgroep haar doel bereikt heeft en we elkaar weten te vinden mocht het nodig zijn.

De werkgroep kwaliteit van zorg is begin 2014 nog bezig met het project voor vrijwilligerswerk met kinderen in ontwikkelingslanden. Met de presentatie van de richtlijnen voor uitzendende organisaties op 30 januari en de vaststelling van het definitieve richtlijnen document, komt de opdracht zoals die er nu ligt voor de werkgroep ten einde. De werkgroep zal na deze bijeenkomst met de stuurgroep bekijken of er nog andere taken voor haar liggen.

Kennisbijeenkomsten: Better Care Network NL gaat verder met het organiseren van kennisbijeenkomsten zoals de netwerkdag. Dit werd t/m 2013 gedaan door de werkgroep alternatieve vormen van zorg. Vanaf 2014 stellen we als netwerk aan het begin van het jaar vast welke bijeenkomsten we graag willen organiseren en zal per bijeenkomst een kleine projectgroep samengesteld worden die na de bijeenkomst weer ontbonden wordt. Daarnaast zullen we ook kijken hoe we zo effectief mogelijk gebruik kunnen maken van geplande bijeenkomsten van anderen.

Focus op PI – opzetten van denktank: Omdat we zien dat we onze doelstellingen t.a.v. alternatieve zorg bij onze collega-organisaties grotendeels bereikt hebben, zetten we de reeds ingezette verschuiving van onze focus richting particuliere initiatieven verder door. Het doel voor 2014 is dan ook om deze doelgroep nog beter te bereiken. We zullen hiervoor een denktank opzetten. In welke vorm dit gaat gebeuren en wat de exacte doelstelling en strategie zal zijn, zal nog moeten worden vastgesteld in het eerste kwartaal van dit jaar. Enkele Stuurgroep organisaties zullen hierin het voortouw nemen. We komen hierop later terug.

Website en nieuwsbrief: Verder blijven de website en de nieuwsbrief ook in 2014 belangrijke manieren om professionele organisaties, PI en andere geïnteresseerden te bereiken. Ook blijft Better Care Network de vraagbaak in Nederland voor vragen over alternatieve zorg voor kinderen.

Samen met jullie maken we er weer een mooi jaar van! Uiteraard horen we graag als er nieuwe ontwikkelingen zijn, als er interessante ideeën zijn voor bijeenkomsten, als er onderwerpen zijn die aandacht moeten krijgen via de website, als er goede praktijkvoorbeelden van alternatieve zorg zijn en uiteraard als er vragen zijn. Laat het dan weten via info@bettercarenetwork.nl (mailto:info@bettercarenetwork.nl)