Nieuw rapport: Supporting and Strengthening Child-Caregiver Relationships (Parenting)

ingevoerd op 2-8-2013

Dit rapport door Linda Richter en Sara Naicker voor PEPFAR en USAID is het resultaat van een studie (2000-2012) naar verschillende literatuur over aanbevelingen om gezinnen te versterken in de context van AIDS en armoede. Dit met als doel om hieruit algemene principes te halen die kunnen helpen bij het uitvoeren van programma’s rond de dagelijkse opvoeding, bescherming en verzorging van kinderen - ofwel ”parenting” programma’s - in de context van HIV/AIDS en armoede.

Hieruit blijkt dat er sterk bewijs is dat “parenting” programma’s die erop gericht zijn om ouders en verzorgers te ondersteunen in de zorg voor kinderen effectief zijn en dat de kernelementen in veel van deze programma’s aangepast kunnen worden in verschillende settings en culturen. Het is van belang dat deze programma’s worden ingebed in de bredere context van steun aan ouders en verzorgers. Sociale steun is een kern component van veel succesvolle programma’s; deze programma’s kunnen uitgevoerd worden in lage-inkomens situaties en situaties waar HIV en AIDS voorkomt.

De algemene elementen in ondersteunende programma’s voor ouders en verzorgers zijn: informatie, positief “parenting”, begrip, het promoten van sociaal gedrag en het beantwoorden van de behoeften van ouders en verzorgers. Het rapport geeft ook achtergrond informatie over families, “parenting” en HIV, een beschrijving van de verschillende onderdelen in succesvolle “parenting” programma’s en aanbevelingen voor het ontwikkelen van succesvolle programma’s ter ondersteuning van ouders en verzorgers.

Lees het hele rapport (Engels) (http://www.crin.org/docs/PEPFAR%20Supporting%20and%20Strengthening%20Lit%20Review.pdf)