In de media: adoptie in India en Kenia
ingevoerd op 31-5-2013
India opent nieuwe adoptiecentra vanwege toename adopties binnen India.
Bron: The Times of India, 4th April 2013
De nationale adoptie autoriteit in India plant het openen van 8 nieuwe adoptiecentra in Bihar. Dit op basis van aanbevelingen vanuit de autoriteiten van Bihar om te reageren op het toenemend aantal adopties binnen India. Momenteel zijn er 3 geautoriseerde adoptie organisaties in Bihar. De meeste kinderen die geadopteerd worden zijn jongens terwijl er een groter aantal meisjes ter adoptie worden gegeven. Ook kinderen met een handicap worden niet gemakkelijk geadopteerd in India zelf.
De kinderen die bij deze centra terecht komen, komen met name van arme ouders die hun kinderen een betere toekomst willen geven, ongetrouwde vrouwen of vrouwen in de gevangenis die niet langer voor hun kinderen kunnen zorgen.
De adoptie autoriteit van Bihar (SARA) krijgt 10-15 adoptieverzoeken per maand. 80-90% van deze ouders melden zich aan voor de adoptie van een jongen. Het zijn vooral ouders met alleen een dochter, gescheiden ouders of weduwen die zich melden als adoptieouders.
In 2012 werden via SARA Bohar 24 kinderen geadopteerd. Terwijl de nationale richtlijnen zeggen dat het adoptieproces afgerond moet zijn binnen 2 maanden de zogenaamde “home study”, komt het in de praktijk vaak voor dat door de juridische procedures sommige ouders wel 4 jaar moesten wachten tot de adoptie rond was.
Lees het hele artikel (in het Engels) (http://www.crin.org/docs/Central%20Adoption%20Resource%20Authority%20to%20open%208%20new%20child%20adoption%20centres.pdf)
Is Adoption the Answer to Kenya’s Abandoned Children?
Bron: Capital Broadcasting Network, 17th April 2013.
De artikel gaat in op de groei van adoptie binnen Kenia, ondanks de complexe wetgeving en procedures hieromtrent.
Hoewel het vroeger de laatste optie van een stel zonder kinderen om te adopteren, neemt het aantal adopties binnen Kenia nu omdat het culturele stigma op dit vlak langzaam afneemt. De Directeur van een van de vier geautoriseerde adoptie organisaties legt uit dat dit verschil het resultaat kan zijn van zowel een veranderende levensstijl als grotere financiele onafhankelijkheid van een deel van de mensen.
In 2011 zou Kenia tussen de 30 en 40 internationale adopties hebben gehad, maar 20% van alle Keniase adopties. Ethiopie daarentegen had er ruim 4.000 in datzelfde jaar, vrijwel allemaal internationaal.
Het artikel gaat in op de uitgebreide eisen en procedures die komen kijken bij adoptie in Kenia (Children Act of 2011 and the Adoption Regulation of 2005). Alleen het Hooggerechtshof mag een adoptie goedkeuren en het process omvat 3 hoorzittingen, inclusief onderzoeksrapporten van departement voor kinderen van de overheid, de adoptie organisatie en een onafhankelijke voogd die door het hof is aangesteld.
Lees het hele artikel (in het Engels) (http://www.crin.org/docs/Is%20adoption%20the%20answer%20to%20Kenya%E2%80%99s%20abandoned%20children.pdf)