Workshop ‘particuliere hulpverlening’ door Ton van der Lee

ingevoerd op 25-8-2011

8 september - 19.00 uur -  Selexyz Scheltema - Amsterdam

In de ontwikkelingshulp is de afgelopen jaren veel geld verspild. Sommige landen staan er zelfs slechter voor dan vroeger, vooral in Afrika. Veel politici willen fors bezuinigen of zelfs stoppen met hulp. Ondertussen zijn er alleen in Nederland al ruim 10.000 kleine, particuliere initiatieven om mensen in de derde wereld te helpen. Binnen de ontwikkelingssamenwerking is het de enige sector die groeit.

Ton van der Lee besloot uit onvrede met de fouten die overheden en andere instanties maken een eigen project in Sanouna, een dorp in Mali, op te zetten. Maar hij deed het ook uit liefde voor Afrika, en vanuit zijn overtuiging dat we het niet op mogen geven. Vooral voor de kinderen van Afrika, want zij zijn de kwetsbaarste groep. Van der Lee is ervan overtuigd dat de toekomst van ontwikkelingssamenwerking niet in grote projecten ligt, maar juist in kleinschalige hulp. In Kinderen van Afrika doet hij verslag van de manier waarop hij zijn project opzette en vormgaf. Hij vertelt met liefde over de mensen van ‘zijn’ dorp en hun leven, over de successen valkuilen en mislukkingen. Daarnaast is het een handboek voor mensen die een eigen hulpproject hebben of er een willen beginnen, met veel praktische tips en achtergrondinformatie.

De workshop ‘particuliere hulpverlening’ die Ton van der Lee naar aanleiding van zijn nieuwe boek geeft vindt plaats op donderdag 8 september in boekhandel Selexyz Scheltema in Amsterdam om 19.00 uur.

Ton van der Lee woonde twaalf jaar in Afrika en publiceerde diverse boeken over zijn ervaringen, waaronder Solitaire, Het zandkasteel en De Afrikaanse weg. Hij maakte diverse televisiedocumentaires over de ontwikkelingssamenwerking, zoals de dit jaar bij de IKON uitgezonden documentaire ‘De Belofte’.