KRO brandpunt op 9 januari over misstanden bij adopties uit Ethiopië

ingevoerd op 4-1-2011

Zaterdag zal de KRO in een uitzending van Brandpunt om 22.15 uur, aandacht besteden aan de misstanden in de adoptie van kinderen uit Ethiopië

Meer informatie: http://www.mobypicture.com/user/AartZeeman/view/8318828

Reactie op dit bericht van de Vereniging Wereldkinderen
Brandpunt twittert over adopties uit Ethiopië!
KRO’s Brandpunt heeft besloten een uitzending te maken rondom adopties uit Ethiopië. Naast een algemeen beeld zal vermoedelijk één bemiddeling worden uitgediept. Het betreft de case van twee meisjes, waarvan adoptieouders en biologische ouders volledig toestemming hebben verleend aan de adoptie en ook elkaar  in Ethiopië  hebben ontmoet, maar waar in de rechtbank uitspraak staat dat de biologische ouders zijn overleden.

De aanleiding voor deze reportage ligt in het feit dat Wereldkinderen in 2009 een onderzoek heeft gedaan naar de achtergrond informatie van adoptiekinderen uit Ethiopië. Dit interne vertrouwelijke onderzoek is tegen de afspraken in door de onderzoeker overhandigd aan Brandpunt!

Wereldkinderen bemiddelt al sinds 1985 voor adopties uit Ethiopië. Om te leren van ons werk in het verleden en de kwaliteit van ons werk steeds te verbeteren heeft Wereldkinderen in 2009 opdracht gegeven tot een onderzoek naar de achtergrond van 18 willekeurig geselecteerde bemiddelingen uit de periode 2004-2008. De conclusies van dit onderzoek hebben in 2009 aanleiding gegeven tot het tijdelijk niet in behandeling nemen van nieuwe adoptieverzoeken. Over de uitkomsten van het onderzoek zijn destijds ook in de Tweede Kamer vragen gesteld. Met als uitkomst een verscherpte procedure voor nieuwe bemiddelingen uit Ethiopië. De verscherpte procedure betekent o.a. dat de achtergronden van de kinderen voordat hun adoptie wordt behandeld in de rechtbank, extra zijn onderzocht. En dat voorlichting over afstand en adoptie in een vroeg stadium aan de biologische familieleden wordt gegeven om hen bewust te maken van alternatieve zorg en de impact van afstaan.

Zoals aangegeven heeft Wereldkinderen sinds 2009 geen nieuwe verzoeken in behandeling genomen. Wel is voor de kinderen die reeds in ons FosterHome waren opgenomen, een extra onderzoek toegepast.  Voor de  kinderen waarvan het tweede achtergrond verzoek positief was is de adoptieprocedure inmiddels afgerond.

Het door Wereldkinderen geïnitieerde onderzoek heeft veel gevolgen gehad. Naast het tijdelijk stoppen van procedures en het verscherpen van het achtergrondonderzoek, zijn ook in Ethiopië maatregelen getroffen. Het ministerie van Vrouwenaangelegenheden dat verantwoordelijk is voor internationale adoptie heeft zelf ook onderzoek gedaan. De richtlijnen voor internationale adopties zijn aangescherpt en enkele kindertehuizen spelen niet langer een rol in het internationale adoptieproces.
Wereldkinderen heeft de uitkomst van het onderzoek naar de 18 dossiers nogmaals gecontroleerd met als conclusie dat de adopties destijds verantwoord tot stand zijn gekomen. Wel heeft Wereldkinderen geconcludeerd dat er in een aantal gevallen aanvullende informatie uit het onderzoek is gekomen, die destijds niet bekend was. Deze aanvullende informatie wordt op dit moment nader onderzocht. Indien gegevens inderdaad anders zijn dan wij tot nu toe dachten dan zullen wij in deze individuele gevallen de ouders informeren.

In 2011 zal Wereldkinderen niet langer met een FosterHome voor tijdelijke opvang werken en wordt er  een nieuwe werkwijze ontwikkeld voor adopties en programma´s.
Via de toegekende subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal Wereldkinderen samen met lokale partners in Ethiopië werken aan het verbeteren van de kinderbescherming in Ethiopië. Het doel van deze inspanningen is dat wij nog meer dan in het verleden werken aan verantwoorde adopties van kinderen die in eigen land geen toekomst hebben. En voor wie internationale adoptie een allerlaatste kans is op een menswaardig bestaan.
Over de wijze waarop Brandpunt verslag zal doen van het bezoek aan Ethiopië hebben wij geen inzicht, wij hopen dat een reëel beeld zal worden geschetst van de moeilijke omstandigheden in Ethiopië.