Better Care en het regeerakkoord: weeshuizen voor teruggekeerde minderjarige asielzoekers?

ingevoerd op 6-10-2010

Het regeerakkoord voor de nieuwe regering heeft een opmerkelijke en voor ons als Better Care Network onbegrijpelijke paragraaf opgenomen over alleenstaande, minderjarige vreemdelingen.

”Bij de komst van alleenstaande, minderjarige vreemdelingen richt de inzet zich maximaal op zo spoedig mogelijke terugkeer onder de voorwaarde van lokale opvang. Daarvoor is het nodig dat uit het budget voor Ontwikkelingssamenwerking investeringen plaatsvinden in extra lokale opvang zoals weeshuizen”

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich namens Nederland in 2009 ingezet om als lid van de groep van vrienden de Guidelines for the Alternative Care for Children aangenomen te krijgen door de VN. Dat is gelukt. Kernpunt van die guidelines is dat opvang van kinderen plaatsvindt in een gezinsomgeving en  niet in weeshuizen.

Bouwen van weeshuizen in de landen waar asielzoekers vandaan komen is geen oplossing, zeker niet voor getraumatiseerde kinderen en jongeren als teruggestuurde asielzoekers en daarnaast in strijd met het Verdrag voor de Rechten van het Kind.

BCN zal zich met andere kinderrechtenorganisaties en netwerken buigen over het regeerakkoord en kijken naar alle voorgestelde maatregelen die gevolgen hebben voor het welzijn van kinderen en jongeren. Wij zullen dan bij de Tweede Kamer en de Ministeries aandacht vragen voor die voornemens die in strijd zijn met het Verdrag dat ook Nederland heeft ondertekend.