Afrikadag: vrijwilliger in een kinderhuis ter discussie in workshop BCNN

ingevoerd op 26-4-2010

In een interactieve workshop op de Afrikadag ging de zaal in discussie over vier stellingen.

Renske de Greef vertelde als inleiding over haar ervaringen met vrijwilligers in kinderhuizen in Tanzania en las enkele passages voor uit haar boek.
Nadat Doortje ’t Hart haar had geïnterviewd over de achtergronden van haar boek ”En je ziet nog eens wat” kon de zaal in discussie met een panel.

Dit panel bestond uit Dana Yumani, ervaringsdeskundige die mee geweest is als vrijwilliger naar Congo en voor haar studie geneeskunde stage liep in Zuid Afrika, Lianne van Rijssel van de Stichting Ontmoet Afrika die vrijwilligers werft en uitstuurt naar Ghana en Kameroen en mr. Charlotte Phillips, deskundig op het gebied van kinderrechten en docent aan de Hogeschool van Amsterdam.

De stellingen:
1. Vrijwilligers die zonder enige opleiding of voorbereiding gaan werken in een kinderhuis doen meer kwaad dan goed

2. Vrijwilligerswerk levert geen duurzame verbetering op in het gebied waar je bent; wat vrijwilligerswerk oplevert is niets meer dan een goede leerervaring voor de vrijwilliger zelf.

3. Het is onethisch om persoonlijke verhalen van kinderen/jongeren met wie je hebt gewerkt te delen met een achterban, in welke vorm dan ook! 

4. De ruime beschikbaarheid van buitenlandse vrijwilligers voor kinderhuizen staat betere vormen van opvang van kinderen zonder ouders in de weg.

Doel van de workshop was om bij te dragen aan beter voorbereide vrijwilligers en stagiaires en dus een effectievere inzet van hen in de projecten met kinderen waar ze (gaan) werken.

De discussie leverde veel gespreksstof op over kwaliteiten die vrijwilligers moeten hebben. Zo werd genoemd dat je een opleiding moet hebben om met kinderen te werken en dat je je vooral op de bestaande verzorgers moet richten die je nooit kunt vervangen. Training aan die verzorgers werd genoemd vergelijkbaar met bijvoorbeeld een training aan vroedvrouwen door een vroedvrouw uit Nederland. Dat de toeloop van vrijwilligers kinderhuizen juist in stand houdt en het booming business kan zijn beschrijft Renske de Greef vandaag in een column in NRC opnieuw (zie link onder dit bericht).

Grootste eyeopener was wellicht het recht van kinderen op privacy en dus het feit dat je niet zomaar foto’s of verhalen van kinderen waarmee je hebt gewerkt op youtube of facebook kunt zetten.

De werkgroep kwaliteit van het Better Care Network gaat met de uitkomsten verder aan de slag aan het opstellen van een protocol en onderwerpen voor voorbereiding van vrijwilligers. Iedereen kan aan deze werkgroepen mee komen doen!

Op de Afrkadag gaven een aantal mensen zich op voor een vervolg workshop voor jongeren met vrijwilligers of stage ervaring in het buitenland die de in de workshop opgestelde do’s en dont’s lijst zullen gaan uitwerken met eigen ervaringen. Wil je daar aan mee doen? Meld je aan op info@bettercarenetwork.nl of via het reactieformulier hieronder.
Afrikadag 2010 de opening met muziek Afrikadag 2010 de opening met muziek
de hal van de Haagse Hogeschool in teken van Afrika de hal van de Haagse Hogeschool in teken van Afrika
opening in de aula opening in de aula
paneldiscussie Better Care Network paneldiscussie Better Care Network
stellingen ter discussie stellingen ter discussie
afsluiting met voices from Africa afsluiting met voices from Africa