Project in Rwanda op EO Metterdaad

ingevoerd op 18-2-2010

EO-Metterdaad zendt op donderdag 18 en donderdag 25 februari een reportage uit over het werk van Red een Kind in Rwanda. Kwetsbare gezinnen worden ondersteund.

Dit project werd op onze laatste netwerkbijeenkomst als één van de voorbeeldprojecten van Betere Zorg gepresenteerd en uitgekozen voor onze folder. Nu de kans het ook te ”zien”.

Presentatrice Carla van Weelie bezocht een groot aantal gezinnen.
Zij hield van haar reis een dagboek bij, waaruit blijkt dat ze bijzonder onder de indruk is van wat ze heeft meegemaakt.
’Eind vorig jaar bezocht ik Bugasere, een provincie in het Zuiden van Rwanda. Red een Kind werkt daar samen met AEE, een organisatie die omkijkt naar weduwen en wezen. Veel moeders overlijden aan de gevreesde ziekte AIDS en in dit gebied wonen 18.000 wezen.

Met een geit aan de lijn lopen Charlotte van AEE en ik op een hutje af. Daar ontmoet ik de zusjes Angelic, Gaudence en Uwera, zijn 10, 12 en 14 jaar. Acht jaar terug, overlijdt hun moeder aan Aids. Sinds die tijd, staan ze er alleen voor. Uwera is nog maar 6, als moeder overlijdt. Haar zusjes zijn dan 2 en 4 jaar. Sinds die tijd, is Uwera het hoofd van het gezin, en als 6 –jarige neemt ze de zorg voor haar zusjes op zich... Ik kan me niet voorstellen hoe dat kan. Ze gaan niet meer naar school en zo klein als ze zijn spitten ze de grond van de buren om, zodat ze een beetje geld verdienen. Als ze geld genoeg hebben om eten te kopen dan lenen ze een bord van de buren om hun rijst met bonen van te eten, want servies hebben ze zelf niet. Ze wonen in een donker hutje, slapen met z’n 3’en op een rieten matje op de harde grond.

‘Soms weet ik niet meer hoe het verder moet, dan wil ik wel dood zijn’ zegt Uwera met gebogen hoofd. ‘’s Nachts zijn we bang, dan zetten we spullen voor de deur, want dan komen er jongens bonken op de deur. Zij willen naar binnen en foute dingen met ons doen, we zijn zo bang...’
Het hele dagboek van Carla van Weelie is te vinden op de website van Red een Kind.

Het programma wordt op donderdag 18 en donderdag 25 februari uitgezonden op Nederland 2, om 17.05 uur