Leiden krijgt Internationaal Kinderrechtenhuis

ingevoerd op 16-3-2009

09 maart 2009, Scheveningen -
In Leiden komt volgend jaar een Kinderrechtenhuis, waar kinderen kunnen leren wat voor rechten ze hebben. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin maakte dit op maandag 9 maart bekend in het Kurhaus in Scheveningen, waar een internationale conferentie over geweld tegen meisjes wordt gehouden.

In het Kinderrechtenhuis kunnen groepen kinderen terecht om informatie en les te krijgen over de rechten van kinderen. Het centrum wordt ook nationaal en internationaal een vraagbaak op dit terrein. Het zal ook activiteiten organiseren om het naleven van kinderrechten te bevorderen.

Het kinderechtenhuis is gevestigd in het voormalig Weeshuis aan de Hooglandsekerkgracht in Leiden.
De oplevering van de huidige restauratie is eind 2009.

Het kinderrechtenhuis wordt gerealiseerd door de Stichting Utopa, die middelen en kennis beschikbaar stelt. De Stichting Utopa is eigenaar van het kinderrechtenhuis en faciliteert de gebruikers. De gebruikers en de Stichting Utopa zijn verantwoordelijk voor de activiteiten van het kinderrechtenhuis.

Unicef zal op 20 november in Nederland een conferentie houden ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van het Kinderechtenverdrag van de Verenigde Naties.

Unicef en Defence for Children uitten vorig jaar nog felle kritiek op Nederland, onder meer vanwege de lange wachtlijsten in de jeugdzorg en omdat de aanpak van kindermishandeling tekortschoot.
Rouvoet zei maandag dat Nederland er hard aan moet werken om het verdrag volledig na te leven. Zo steunt hij de komst van een Kinderombudsman, waar Unicef en Defence for Children voor pleiten. In de Tweede Kamer heeft PvdA-Kamerlid Khadija Arib een wetsvoorstel hiertoe ingediend.

Bron: ANP en website UNICEF