Baby’s met hiv moeten meteen worden behandeld
ingevoerd op 15-12-2008
‘Kinderen die getroffen zijn door de aidsepidemie hebben dankzij organisaties als Unicef een stem gekregen’, aldus Paul Bekkers, aidsambassadeur van Nederland, op het twaalfde nationale aidscongres in Amsterdam.
Bekkers nam op Wereld Aids Dag het rapport ‘Children and AIDS’ in ontvangst uit handen van Unicef-directeur Jan Bouke Wijbrandi. De boodschap van het rapport: baby’s met hiv moeten al in de eerste twaalf weken van hun leven worden behandeld. Het aantal met hiv besmette kinderen dat aidsremmers krijgt is flink toegenomen: van 75.000 in 2005 tot 200.000 in 2007. Het aantal seropositieve zwangere vrouwen dat wordt behandeld, zodat besmetting van moeder op kind kan worden voorkomen, is gestegen van 10 procent in 2004 naar 33 procent in 2007. Het aantal jongeren tussen de 15 en 24 jaar dat hiv oploopt, neemt af. En meer en meer overheden ontwikkelen beleid om de allerarmste door aids getroffen gezinnen te helpen.
Ondanks deze positieve ontwikkelingen gaat echter nog te veel niet goed. Van alle kinderen met hiv sterft de helft binnen twee jaar, omdat ze te lang op een diagnose en een behandeling moeten wachten. Als baby’s met hiv in de eerste twaalf weken van hun leven worden getest en behandeld, stijgen hun overlevingskansen aanzienlijk en kan de kindersterfte zelfs met 75 procent dalen.