Eurochild members exchange seminar ‘Poverty, Social Exclusion and Children without Parental Care:

ingevoerd op 10-7-2009

‘De EU moet het investeren in kinderen bevorderen, vooral ten tijde van de huidige economische crisis. De individuele lidstaten moeten investeren in universeel toegankelijke voorzieningen en preventie’.
Dit zijn twee van de aanbevelingen van de deelnemers aan de ‘Eurochild members exhange seminar’ over “Poverty, Social Exclusion and Children without Parental Care: Making the Links”. Deze seminar vond op 23 en 24 juni in Praag plaats.

Quality 4 children
Tijdens deze seminar werden diverse presentaties gehouden. Eén van de presentaties ging over de ‘European Quality 4 Children standards for out-of-home child care in Europe’. Jongeren uit diverse lidstaten vertelden op basis van hun eigen ervaringen welke standaarden zij belangrijk vinden.

Raad van Europa
Ook vertelden medewerkers van diverse internationale organisaties over hun huidige werkzaamheden op het gebied van zorg voor ‘children without parental care’. Zo schrijft de Raad van Europa nu een rapport over de implementatie van haar richtlijn over de rechten van kinderen in residentiële instellingen in alle lidstaten. Hieruit blijkt dat weinig landen nationale minimale (kwaliteits)standaarden hebben en dat meer adequate nazorg nodig is. Het definitieve rapport wordt binnenkort verwacht.
Meer informatie over de seminar: www.eurochild.org
Meer informatie over de Quality 4 Children standards: www.quality4children.info
Meer informatie over de Raad van Europa & residentiële zorg:
http://www.coe.int/t/dg3/youthfamily/enfance/resinstitutions_en.asp

Tijne Berg, Nederlands Jeugd Instituut
10 juli 2009