Seoul, woensdag 11 mei 2011 - Vandaag delen geadopteerden en alleenstaande moeders cake uit voor de grootste boekhandel in Seoul, Kyobo, met als doel om aandacht te vragen voor de rechten van alleenstaande moeders. Deze activiteit is mede opgezet door Truth and Reconciliation for the Adoption Community of Korea (TRACK).
”Als geadopteerde, opgegroeid in de Verenigde Staten, ben ik zeer verheugd dat een dag als deze wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor ogehuwde moeders en hun ervaringen die wellicht een gedeelde ervaring hebben met mijn moeder naar wie ik op zoek ben sinds 1999.” Dit zegt TRACK directeur voor Onderwijs en Ontwikkeling en docent aan het St. Olaf College dr. Jennifer Kwon Dobbs. ”Het feit dat Korea onvoldoende steun geeft aan ongehuwde moeders en hun gezinnen en ze bloot stelt aan een mogelijke scheiding van hun kinderen en ze zelfs binnenlands door alleenstaande ouders laat adopteren, is een tegengestelde beweging en zelfs in zekere zin wreed.”
11 mei is in Korea de dag van de Adoptie. Een door de overheid ingestelde vakantiedag sinds 2005, dat eigenlijk sindsdien wordt gebruikt om adoptie te bevorderen. Onder de huidige wetgeving kan een ouder die ouder is dan 60 jaar dan het kind adopteren met een maandelijkse toelage van $90,-. Volgens het Koreaanse Ongehuwde Moeders Support Netwerk (KUMSN) behelzen ongeveer 90% van de huidige Koreaanse adopties kinderen van ongehuwde moeders die gemiddeld ouder zijn dan 25 jaar.
Met de dag van de ongehuwde moeders wordt beoogd de Koreaanse overheid er toe aan te zetten om ongehuwde moeders beter te ondersteunen en om de maatschappij bewust te maken over deze feiten en internationaal aandacht te vragen voor dit internationaal maatschappelijk verschijnsel en solidariteit te kweken onder ongehuwde moeders wereldwijd en hen anderen die dit doel een warm hart toedragen.
In samenwerking met Korean Root (Koroot) deelt TRACK vandaag cake uit in een zogeheten cakesnij-ceremonie, en start vandaag de conferentie met als titel: ”Herdefiniering van Familie: Van Adoptie naar behoud van Families” georganiseerd door: TRACK, KOROOT, de vereniging van Ongehuwde Moeders and Families (KUMFA) en de vereniging voor alleenstaande moeders in het hart van maatschappelijk bestel van Korea. Speciale gasten vandaag, op deze eerste conferentie, zijn Koreaanse eerstemoeders die hun kinderen kwijt raakten door (inter)nationale adoptie en Japanse ongehuwde moeders. Choi Young Hee, voorzitter van het Commitee van het Nationale Assemblee voor Vrouwen en Families en Cho Hyeong, voorzitter van de Koreaanse Vrouwenbeweging, juichen dit initiatief van harte toe.
Sinds 1952 zijn er ruim 200.000 kinderen uit Korea geadopteerd in meer dan 15 landen en behoort het tot de dag van vandaag nog steeds tot de top vijf van zendende landen naar onder andere de Verenigde Staten. Ondanks dat het adoptiesysteem van Korea vaak wordt gezien als ’de standaard’ voor adoptie, heeft zij het internationale vedrag voor de
rechten van het kind nooit ondertekend, dat het bij elkaar houden van families laat prevaleren boven internationale adopties.
De meeste adoptiebureaus ontwikkelden illegale afstandsprocedures om alleenstaande moeders, nog in staat van zwangerschap, reeds formulieren te laten tekenen zonder hen te wijzen op hun rechten en de mogelijke gevolgen van afstand zonder medische en administratieve vastlegging van afstammingsgegevens. De mogelijkheid dat kinderen direct na bevalling worden overgedragen voor adoptie zonder de bekende ’bedenktijd’ (red: in Europa ligt de gemiddelde revocatie periode tussen een maand tot drie maanden) is vaak onder druk genomen omdat de moeders anders de rekening voor de medische kosten dienen te dragen voordat ze het kind terug kunnen krijgen. Ondanks dat de binnenlandse adopties sinds Korea sinds 2007 de internationale adopties overstijgen, leiden dergelijke praktijken tot een continuering van het overtreden van mensenrechten.
Om een sterkere positie voor moedes en kinderen in Korea te realiseren, hebben TRACK, Adoptee Solidarity (ASK), KOROOT, en gezamenlijke juristen van het Gonggam Public Interest Group recentelijk een nieuw wetswijziging gepresenteerd aan het Koreaanse Parlement, om de huidige Adoptiewet te laten wijzigen in het voordeel van moeders en kinderen in plaats van het huidige adoptiesysteem.
Choi Young Hee, afgevaardigde voor de Democratische partij in Korea, ondersteunde dit historische wetsvoorstel dat de eerste Koreaanse adoptiewet sinds 1961, nu beinvloed door moeders en geadopteerden, drastisch wil laten wijzigen. Nieuwe paragrafen bevatten onderwerpen als: afstand pas na geboorte van het kind zonder mogelijk druk van
belangenpartijen, minimaal 30 dagen bedenktijd voor afstand van kind ter adoptie, onafhankelijke advisering en ondersteuning voor de moeder, correcte documentatie en administratieve vastlegging van gegevens, controle op achtergrond gegevens van mogelijke wensouders en een rechtbankprocedure voor adopties worden uitgesproken om private en illegale adopties te verhinderen (Red.: adoptiebureaus in Korea zijn private ondernemingen zonder direct toezicht van de staat).
Jennifer Kwon Dobbs merkt hierbij op: ”Het is schokkend te moeten constateren dat na 60 jaar van internationale adopties vanuit Korea, deze minimale basisvereisten voor het bij voorbeeld voorkomen van illegale adopties door criminelen, nog steeds niet zijn geimplementeerd.” Alleenstaande moederdag is de gelegenheid voor Korea om zich te bedenken en het nieuwe wetsvoorstel te accepteren en daarmee te laten zien dat zij hart en oog hebben voor deze moeders en hen de kans te geven hun kinderen zelf op te voeden wanneer zij daarvoor kiezen.
TRACK is een organisatie die zich inzet voor kennisverwerving en ontwikkeling op het gebied van de Koreaanse adoptiepraktijk met als doel het beschermen van mensenrechten voor volwassen geadopteerden, kinderen en families.